Vasa Orden av Amerika

En svensk-amerikansk vänskaps och kulturorganisation

Logen Skåne Nr 570 - Malmö, Sweden

2022-12-10

Lördagen den 10 december 2022

Logen Skåne nr 570 – Malmö

Mötet den 10 december hölls i traditionell ordning under ledning av vår eminente ordförande Br.Sivert Alexandersson. Musikmästaren Sy.Marianne ville denna gång hylla 2 svenska sångare som nyligen gått bort. Sven-Bertil Taube avled 11 november. Den vackra sången Fragancia slutar med strofen ”Gitarren slutar här”, så det kändes tillbörligt. Svenne Hedlund, död 3 december, sjöng ”I natt jag drömde”. Strofen ”Jag drömde det var fred på jord och alla krig var slut” kan vi alla ta till vårt hjärta, särskilt nu i juletider.

Kulturledarens inlägg handlade till stor del om Sveriges största kulturhändelse, som pågick jämsides med vår julfest, nämligen Nobelhögtidligheterna. Alfred Nobel påstod på sin tid, att då man upptäckte vad hans uppfinningar krut och dynamit skulle kunna förorsaka, skulle de aldrig komma till användning. Men tiden fick utvisa….

De tunga molnen med svikande medlemstal i LL570 spred vemod, när vår DD Sy.Gull-May sprättade upp röstekuverten, om vad som ska hända logen Skåne framöver. Många hade insett omöjligheten att fortsätta. Dock hade vi på besök 10 sprudlande trevliga vänner från Tomelillalogen, som uppmuntrade oss om framtiden och vi hälsades av dem hjärtligt välkomna till deras möten i Kverrestad Bygdegård.

Efterfesten inleddes med glöggmingel i baren. Där kunde vi särskilt beundra herrarnas slipsar kvällen till ära, som var en kavalkad av renar, tomtar och snö. Ingenting fattades på julbordet. Vår ordförande Br.Sivert lotsade oss i den sedvanliga snapsvisan ”Hej tomtegubbar”. Kulturledaren Sy.Marianne hade gjort bildspel med den halländska visan om Julagrisens liv och leverne, där Sy.Lilian ackompanjerade oss vackert genom verserna på flygeln. Under måltiden fick vi också sjunga med Tommy Körberg i ett bildspel om Knalle Juls Vals, och senare med Helen Sjöholm i Mössens Julafton. Vid kaffet med klenäter och struvor, fick vi lagvis knäcka siffror i en Quiz, där kulturledaren av misstag råkade avslöja första svaret, när hon sjöng ”Nu tändas 1000 juleljus”. Många hade full pott, så det fick bli en klurigare utslagsfråga, nämligen hur många som heter Sivert (ordförandens namn) i Sverige. Svaret kan googlas.

Efter kaffet kom den efterlängtade tomten med säcken fylld med klappar. Han hade mycket roligt att berätta. Mängden paket var så stort, att han fick hämta ett par omgångar och dessutom ha bärare med till de stora klappar som inte gick ner i säcken.

Utlottningen av skänkta priser blev en rolig tillställning, där vår yngsta deltagare Nathalie vann var och varannan gång och fick jublande applåder varje gång hon dansade fram till PS Br.Olle, som noga i sedvanlig ordning kontrollerade lottdragningen.

Vi avslutade kvällen i hög stämning och önskade varandra alla

”En God Jul och Ett Gott Nytt År!

I Sanning och Enighet

Marianne Andersson

Kulturledare LL Skåne nr 570


Kulturledarens rapport vid logemötet

Logemöte Vasa 2022-12-10

Broder Ordförande, Ordenssyskon

Monitor Lodge nr 18 i Amerika berättar om sina decemberfestligheter. Stort julbord den 3:e och luciafirande den 9:e. Man planerar för intag av nya tjänstemän eller officerare, om ni så vill, i januari. I februari blir det middag innehållande ärtsoppa och pannkakor på traditionellt svenskt manér. En medlem har fyllt 100 år, Russ Ellis, och firades med en stor korg fylld med blommor i svenska färger.

Linde Lodge nr 492 hade sitt svenska luciafirande redan den 4 december, ett bedårande följe med tärnor, tomtar och pepparkaksgubbe. Den 10:e blir det julbord på Maxims.

I Sverige pågår Kulturens största fest, nämligen Nobelhögtiden. Priset delas ut enligt Nobels testamente. Testamentet blev en chock när det öppnades. Släktingarna försökte ogiltigförklara testamentet. Kung Oscar förargade sig över att norska Stortinget skulle få dela ut fredspriset och många var kritiska mot att pengarna skulle gå till utlänningar.

Det går några historier om festen:

Norske författaren Knut Hamsun blev ordentligt berusad på banketten och steg fram till vår stora nationalklenod Selma Lagerlöf och knäppte henne på korsetten med orden: Det låter som en klockboj (ordet kan googlas). Selma blev något förargad.

I Frankrike hade man hört att det var så kallt i Stockholm, att isbjörnar gick på gatorna. Anatole France, anlände iförd 3 överrockar och somnade sen på podiet. När han återvände till Grand Hotel hade han glömt både diplom och prischeck i hissen.

Malala från Pakistan är den yngsta nobelpristagaren. Hon fick fredspriset 2014, 17 år gammal. Hon arbetade för flickors rätt till utbildning och hade 2 år tidigare blivit skjuten i huvud och nacke av talibanregimen.

En person som aldrig fick chansen att motta ett nobelpris ur kungens hand var Josef Stalin. Han är inte direkt känd som någon fredsduva och har miljontals människors död på sitt samvete - men både 1945 och 1948 var han nominerad för att ha bidragit till 2ww:s slut.

Nobel uppfann dynamiten men sade sig vara en man av fred. Hans förklaring löd: "När det står klart vilken kraft det finns i sprängämnen och krut och vilken skada de kan åstadkomma, kommer man att avstå från att använda dem." Tiden skulle utvisa hur det blev med den saken…

I sanning och enighet

Marianne Andersson

Kulturledare LL 570 Skåne

Musik under mötet:

Ingångsmusik: Victoriamarsch med Hemvärnets Musikkår (Jkp)

Ljuständning: Fragancia, för att hedra Sven-Bertil Taube, dog 11 november i år

Ljussläckning: Inatt jag drömde med Svenne Hedlund, dog 3 december i år

Utgång: Jingle Bells med Orphei Drängar


Kulturledarens bilder

Rösträkning utförs av DD Gull-May med benägen assistans av Br.Bengt- Arne och vid bordet vår PS &Br.Olle. Ordföranden Br.Sivert bakom podiet med VDS DL20 Sy.Britt och O. Br. Jan-Anders LL631. Sittande i framkanten Ceremonimästarparet Br.Kent & Sy.Eva

Våra införda gäster, assisterade av fanbärarna Sy.Christa och Sy.Ann-Christine sett från Kulturledarens plats.

Lotteribordet dignade av vinster.

Vårt trevliga par, Br.Ulf & Sy. Ingegerd Alderlöf väntar på glögg.

Vår PS Br.Olle välkomnar fyra gäster från LL631, Sy.Ann, Sy.Anitha, Sy.Britt och Br.Per-Willy. I bakgrunden skymtar vår fina julgran.

Ordföranden i LL631 Br Jan-Anders i glatt samspråk med Sy.Lilian

Sy.Christa och Br.Kent dricker glögg

En del av den delikata julmaten

Här hugger man in – mums så gott det ser ut!

Tre hungriga väntar på sin tur: Br.Per-Willy, Sy.Anitha och Br.Andrée

Det här ska smaka gott, Sy.Lilian, Br.Kent och Br.Sivert

Här skålas det i Skåne, Fläder och Piratens Bäsk; Sy Nathalie, Br.Evert och Sy.Lena.

Sy.Ann och Br.Bengt-Arne höjer glasen

3 glada julfirare med fulla tallrikar höjer glasen; Sy Sigrid, Br.Bo och Br.Roger

3 Vasa-systrar nöjda med kvällen, Gull-May, Marianne och Christa

Då alla varit snälla fick vi alla klappar av tomten.

Några bilder till

Den fina julgranen i foajén

Kallelsen