Vasa Orden av Amerika

En svensk-amerikansk vänskaps och kulturorganisation

Logen Skåne Nr 570 - Malmö, Sweden

2022-10-15

Logen Skåne Nr 570 lördagen den 15 oktober 2022.

Vi hade av vår Ordförande Br.Sivert blivit informerade om, att lördagens möte skulle gå i marint tecken. Ingångsmusiken som vi taktfast marscherade in till var ”Vår flotta” med Marinens Musikkår.

Glädjande nog hade vi på besök Sy.Margareta och Br.Tore Tellberg, som rest den nära 100 mil långa vägen från Alnön, för att delta i festligheterna i vår loge denna lördagskväll i oktober. Musikmästaren spelade som en honnör till paret Tellberg Västernorrlands Regementes marsch vid deras högtidliga införande av ceremonimästarparet i logesalen. Särskilt välkomnande fick också vår DD Sy.Gull-May och Br.Bengt-Arne från Tomelilla, LL631.

Tyvärr var det bortfall bland tjänstemännen, så Ordföranden hade utsett för dagen några ”gröna” tjänstemän, som trots bristande erfarenhet agerade på ett mycket förtjänstfullt sätt, efter kort instruktion av vår läromästare Br.Olle Wickström.

Lill Lindfors fick äran att vid ljuständningen sjunga i inspelningen ”Så skimrande var aldrig havet”. Vid ljussläckningen lyssnade vi till Jöran Allanssons ”Flow of Life”, inspelat på Bali, musikstycken med anknytning till dagens tema. Uttåget ackompanjerades av Olle Adolpsons ”Havsörnsvalsen”.

Vi samlades i förrummet till matsalen, somliga kallar det baren, för att mingla, inhandla lotter till kvällens vinster, som förevisades i rummet, och dra placeringskort till bordplaceringen. Det sistnämnda var denna kväll extra viktigt, eftersom det avgjorde, vilket lag man hamnade i under kvällens marina quiz, hopknåpat av Kulturledaren. Man visste inte då, att det vinnande laget skulle bli HMS Victory, dvs admiral Nelsons segrande flaggskepp i slaget vid Trafalgar 1805. De fyra vid vinnarbordet, Br.Tore, Sy.Birgit, Sy.Lena och Sy.Christa missade endast 1 poäng av 28 möjliga. De andra borden, ”Regalskeppet Vasa”, ”Calmare Nyckel” och myteriskeppet ”HMS Bounty” följde tätt på.

Grupp 3, arbetsgruppen för mötet, anammade det marina. På de vita bordsdukarna ströddes ut vit sjösand, som garnerades med torkad blåstång, snäckor, fiskar, blå gnistrande sten och knopar som pålstek och råbandsknop. I vaserna vippade vass från Malmös citystrand Ribban. Vi bjöds en fabulös måltid, bestående av delikat Sjömansbiff med rödbetor, specialbeställt för dagens tema. Kocken fick idel lovord för måltiden. Vi tog om och tog om och tog om och sen tog vi om en extra gång, trots att vi var mätta redan vid första portionen. Sy.Elisabeth bjöd på makalöst goda kakor till kaffet. Det blev inte en smula kvar.

Efterkapitlets stora begivenhet var förlagd till sjöss. Ordförande Br.Sivert, iklädd seglardräkt med flytväst, trädde in i salen. Han hade sammanställt ett bildspel över sina seglingsfärder på sydligare breddgrader. Vi fick följa med både till Kroatiens inbjudande övärld i Adriatiska havet med Brač, Hvar och Šibenik och därefter till de grekiska öarna. Seglatsen tog oss ända in till Ermioni i Hydrabukten. Efteråt berättade Br.Sivert, att de på återfärden råkade ut för ett rysligt blåsväder, så de återvände till ursprungshamnen för fulla segel, snabbare än förutsett, och hann med en oplanerad sightseeing också på landbacken.

Kvällen fortsatte med att vi sjöng några sjömansvisor understödda av Åke Grönberg och Olle Adolphson, innan vi nöjda och glada återvände till våra hemmahamnar – med bil, tåg, buss, taxi och per cykel i malmönatten.

I Sanning och Enighet

Marianne Andersson

Kulturledare LL Skåne nr 570


Kulturledarens rapport vid logemötet

Broder Ordförande, Ordenssyskon

Vår syskonloge, Monitor Lodge i Sacramento, Kalifornien, gör mig stolt och glad varje gång jag läser om deras ansträngningar att hylla och bevara sitt svenska ursprung. Även om man där, över Atlanten, kan känna till svenska ord, finns det kulturella skillnader. Vad betyder egentligen ”faluröd” och varför älskar svenskarna att äta tacos på fredagarna. Nu har man kommit underfund med, att genom att följa serier i svenska TV-program, kan man få en djupare kulturell förståelse. Man rekommenderar t.ex. ”Historieätarna” med Erik Haag och Lotta Lundgren. För att få veta varför svenskar är så besatta av att ha ett fint hus och trädgård, kan man följa ”Trädgårdstider” med Malin, Pernilla, John och Tareq som gräver, snickrar och sår. Programmet ”Husdrömmar” med Anne Lundberg och Gert Wingårdh förklarar hur man renoverar gamla hus till drömhem. I serien svenska hem genom historien guidar oss Erika Åberg och Rickard Thunér i programmet ”Det sitter i väggarna”. Monitor Lodge påminner också om den årliga ”Scandinavian Day”, som äger rum just idag, 15 oktober, med en uppmaning att bära svenska kläder och sist men inte minst: Baka och ta med goda hemmabakade kakor till vår Scandinavian Day.

Linde Lodge följer också samma tradition genom ett föredrag i lördags om ”Svenska Sommarstugor”. Då serverade man svensk FIKA, d.v.s. kaffe och kanelbulle. Vi firade ju ”Kanelbullens dag” häromdagen, den 4 oktober. Moder till denna dag är malmöbon Kaeth Gardestedt.

Hemma i Sverige har vi haft en betydelsefull vecka, årets Nobelpristagare utsågs. Det viktiga Nobelpriset i litteratur tilldelas den franska författaren Annie Ernaux, med motiveringen "för det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar." Några av hennes böcker är översatta till svenska, men de verkar inte kunna uppbringas. Vårt Vasamöte i december kommer att ske just på Nobeldagen, den 10 december.

Musik under mötet:

Ingångsmusik: Vår flotta med Marinens musikkår

Gästernas inträde: Västernorrlands Regementes Marsch (som en honnör till vårt gästande par från Alnön utanför Sundsvall)

Ljuständning: Så skimrande var aldrig havet Med Lill Lindfors

Ljussläckning: Flow of Life Av Jöran Allansson

Utgång: Havsörnsvalsen Med Olle Adolphson

I sanning och enighet

Marianne Andersson

Kulturledare LL 570 Skåne


Kvällens bilder är tagna av Marianne Andersson och Bengt-Arne Åstradsson

Paret Br.Tore & Sy.Margareta Tellberg införda till altaret av ceremonimästarparet, Sy.Kerstin & Br.Olle. Fanbärarna Sy.Christa och Sy.Elisabeth (dold) ledsagade.

Kvällens prisbord frestade till lottköp

Varsågod ett Vasa-program, Sy.Birgit, säger Br.Olle Wickström

Br.Tore undrar vad Sy.Birgit bär i korgen. Sy.Gull-May kan berätta.

Kan man få 5 lotter för 100kr, undrar Br.Bengt-Arne.

Systrarna Elisabeth & Sigrid i samspråk

4 härliga Vasasystrar i samspråk, Margareta, Lilian, Lena & Christa

Ceremonimästarinna Sy.Kerstin och Ordförande Br.Sivert

Bröderna Sivert, Tore & Bengt-Arne underhåller Sy.Gull-May

Vår serviceminded barmästare Johan på plats

Äntligen kan svägerskorna Sy.Kerstin & Sy.Marie kramas igen

Br.Olle med Sy.x2 Kerstin & hustru Sy.Marie

Två sköna bönor hänger i baren, DD Sy.Gull-May & KL Sy.Marianne. Barmästaren Johan tittar fram i bakgrunden.

Det marint dekorerade matbordet. Sy.Birgit hade dessutom vikt servetter i form av skepp.

Ordföranden, Br.Sivert bakom Vassen, redo för segling.

Vinnarbordet i Quizen, HMS Victory: Sy.Christa, Sy.Lena, Sy.Birgit & Br.Tore

Bord Calmare Nyckel: Sy.Sigrid, Sy.Elisabeth, Sy.Gull-May & Br. Olle

Bord Regalskeppet Vasa: Br.Evert, Sy.Lilian, Sy.Kerstin & Sy.Marie

Bord Bounty: Br.Sivert, Sy.Margareta, Br.Bengt-Arne (Sy.Marianne bakom kameran)

Sällskapet följer med intresse seglingen i Kroatien och Grekland

Bröderna Evert, Sivert & Olle i gott samarbete

Kallelsen