2021-10-30 KL

Tillbaka till 2021

Logen Skåne Nr 570

Oktober 2021

I väntan på vårt 90-årsjubileum i november firar vi Halloween och höstfester. Har deltagit i Ölands storartade skördefest med uppåt 1000 aktiviteter av olika slag. Kör man från norr till söder på ön får man sitt lystmäte av pumpor och grönsaker tillgodosedd för lång tid. Lök, potatis och morötter inhandlas säckvis och körs hem av besökare till olika delar i landet, för att inte tala om ölandspumpornas spridning i Sverige.

På Halloween, som alltid inträffar 31 oktober, kan man enligt traditionen i Skåne sätta ut en urkarvad pumpa med ljus på trappan, för att inbjuda barn till bus eller godis. Skulle inte dagen passa, kan man prova att sätta ut pumpan någon dag senare, för i Sverige råder varje år förvirring och förväxling med Allhelgonadagen den 1 november eller Alla Helgons Dag den 6 november. Vi växlar i alla fall i år med säkerhet till vintertid den 31 oktober.

Halloween är en av de verkligt stora helgerna i USA. Firas som inledning av norra halvklotets vinterhalvår. Det som förr var en familjehögtid i Amerika, flyttade för 100 år sedan ut på stadens gator och torg. Man lanserade trick-or-treat (bus eller godis). Därmed började problem dyka upp med ungdomar som utförde halloweenbus som spårade ur och störde allhelgonafriden. Till exempel krossades över 1000 fönster i Queens i New York under halloweenfestandet 1939, vilket ledde till att myndigheterna försökte förbjuda firandet. Men Halloween hade kommit för att stanna och är idag väldigt stort i USA jämfört med hos oss. I Sverige nöjer sig de flesta med att krypa ner i soffan och titta på filmen ”Alla Helgons Blodiga Natt” eller ”Fredagen den 13:e” med en skål dödskallegodis mellan knäna. För säkerhets skull känner man den kvällen en extra gång på ytterdörren, innan man drar täcket över huvudet.

Marianne Andersson Kulturledare

Pumporna välkomnar till bus eller godis

Varje år görs en LÖK-tavla av lokal konstnär på Öland

Pumpor, pumpor, pumpor


Pumporna välkomnar till bus eller godis

Varje år görs en LÖK-tavla av lokal konstnär på Öland

Pumpor, pumpor, pumpor