Vasa Orden av Amerika

En svensk-amerikansk vänskaps- och kulturorganisation

Logen Skåne nr 570 - Malmö, Sweden

2014-11

Tillbaka till menysida år 2014 eller vidare till 2014-12

Skåneglimten nr 07-2014

Kallelse till logemöte den 2 november 2014

Kulturledarens text i VasaNytt nr 4-2014

Första söndagen i november samlades 33 egna syskon för i ODD Fellow-palatset vid Gustav Adolfs-torg i Malmö. Intendenten vid ODD Fellow hade dubbelbokat och rört till det så vi fick ha vårt möte en söndag. Men det gick bra det också. Spelar ingen roll när Vasa-syskon träffas. Alltid trevligt.

Gästande syskon var DD-paret Gunilla och Sven Broddesson, Logen Kärnan Nr 608, Syskonen Christina och Bonde Martinsson, samt Inger Ericsson och Ingvar Åkesson från Logen Klockan nr 747. Trevligt med långväga gäster.

Efter mötet anslöt Anita Hassel och Ingemar Joelsson som blir nya medlemmar i Logen Skåne snart.

Efter godkännande av ett 10-tal motioner, som skall lämnas in för Distriktsmöte 2015 och ballotering kunde O Br Åke Sjöstrand klubba in för punkten Kontakt Amerika.

KL Sy Gunnel Hallberg Dahlman hade roat sig lite med att leta i sina företrädares dokument och hittat ett av framlidne Br Kurt Nybergs KL-föredrag från 1996. Br Kurt, som var KL kring 1995 och 1996, hade berättat om den förste svensken i Minnesota

Br Kurt hade vid tidigare logemöte berättat om honom och då berättat om Jacob Fahlströms karriär som bankrånare och hur han efter att ha sonat sitt straff blev präst. Br Kurt hade sen forskat vidare om denna Jacob och då hittat att en annan svenskättling vid namn Nels Cronqvist som skrivit ner mer information om Jacob Fahlström.

Sy Gunnel berättade mer om denne Jacob Fahlström och dennes färder och irrfärder i Staterna.

Att Fahlström var en märklig ihågkommen man förstår man eftersom prins Bertil år 1948 var över i Sankt Paul och avtäckte en minnessten över Jacob Fahlström. Detta skedde i närvaro av massor med ättlingar till ”vår förste svensk i Minnesota”.

LH Br George Larson informerade om att det är ”arkivens dag” på lördag den 8 november och då är det öppet hus i nya Stadsarkivet. Alla som är intresserade ombads gå dit och för att se var vi bevarar vårt arkiv. Sin vana trogen så framhöll Br George MFF och att det fortfarande går bra för dem. Nu visste vi även att de vinner Allsvenskan.

Efter mötet bjöds vi in i en marint dukad festsal. Allt gick i det marina tecknet. Havet var tema och borden hade fått namn efter de olika strandhuggsstäderna som man besöker på Hurtigrutten. Finurligt tänkt. Menyn bestod av, Naturligtvis!, Sjömansbiff.

Proffsfotografen Bosse Lasson från Ystad bjöds oss därefter på ett bildspel med helt underbara foton från just, - Hurtigrutten. Bosse hade rest hela rutten med början i Kirkenes i Barents hav ner till Bergen. Vi fick se Norrsken, regnbågar, vackra fåglar, vind och vatten, sol och regn. Bosse hade tagit ca 4000 bilder. Vi fick dock inte se alla. Hans Nikon-kamera var inlämnad för översyn. Den hade tagit stryk av saltvattenskvättarna och kanske någon liten fågellort.

FDO Br Per Dahlman tackade Bosse för han vikt söndagseftermiddagen för vår del. Bosse och Per är gamla fotoklubbsvänner och har tillsammans tävlat i de stora fototävlingarna i Sverige. Både med många vinster i bagaget. Bosse är dessutom blivit flerfladig mästare i porträttfotografi både inom landet och även internationellt, medan Per suttit på sin kammare och ritat en massa hus.

Efter kaffet kom det dignande lotteribordet in och flera Vasavänner hade flyt med fru Fortuna.

Så skingrades Vasasyskonen i söndagskvällens svalka för att åter ses på Luciadagen vid ett nytt Vasa-möte i Logen Skåne Nr 570.

KL Sy Gunnel Hallberg Dahlman

Bosse Lasson och Per Dahlman