2021-11-28

Tillbaka till 2021

Logen Skåne Nr 570

Kyrksöndag 2021

Glad Advent! Vasas kyrksöndag den 28 november 2021 hölls i år i Malmös äldsta och största kyrka S:t Petri mitt i Malmö. På den högtidliga högmässan 1:a söndagen i advent var alla prästerna samlade, Tobias Berg (predikant), församlingsherde Ewa-Sofia Gudmundsson och Maya Salmon samt diakon Eva Blomdell. Adventsmusik framfördes av körer, organister och brasskvintett under ledning av Peter Wallin, Carl Adam Landström och Hans Hellsten.

Gudstjänsten inleddes med: Bereden väg för Herran, den mest spelade psalmen på första Advent, som är det nya kyrkoårets första dag. Bibeltexterna denna dag handlar om glädje och fest i Jerusalem. Folket hade länge varit förtryckta av romarna, men nu väntades en ny kung. Äntligen skulle den nya kungen komma! Folket sjöng ”Hosianna” (rädda oss), en hälsningsfras som ofta användes på Bibelns tid när man mötte kungen. Idag, första advent, i kyrkan sjöng vi ”Hosianna”, så att kyrktaket nästan lyfte, när saxofoner, basuner och trumpeter blåste liv i den, som till äventyrs slumrat till i kyrkbänken. Körsångarna stämde in och den nya Klaisorgeln, som digitalt byggts samman med kyrkans 3 andra orglar musicerades som aldrig förr med sina 7 klaviaturer. En av världens modernaste orglar, som kom på plats 2019. Orgelpiporna är ett konstverk i sig. Varje onsdag 12.10 serveras lunchmusik på orgeln för den som har en kvart över.

Efter högmässan inbjöds till julmarknad i S:t Petri Kammare. Adventmys med kaffe och glögg, julpyssel, handarbeten, adventskalendrar och lotterier med finfina vinster. Dagens kollekt och julmarknadens behållning går till Act Svenska kyrkans julinsamling 2021 ”Bryt en tradition” - för varje människas rätt till ett värdigt liv. Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan mot orättvisor och förtryckande strukturer som ligger till grund för våld och övergrepp. Det är hög tid att bryta skadliga traditioner och arbeta för alla flickors rätt till ett värdigt liv. En av tre flickor utsätts för våld under sitt liv – för att de är just flickor.

Lyckligast på julmarknaden var nog söta Linnea, som fick ett par hemmastickade vantar och ett par handledsvantar i samma lilafärg, inköpta på plats av mormor. Under overallen skymtar hennes pepparkaksklänning. Högljuddast var i alla fall det jublande paret, som vann en privat visning av kyrktornet, 105 meter över marken, där mänskliga varelser sällan sätter sin fot. Hujedanamej!

Kronprinsparet Victoria och Daniel besökte S:t Petrikyrkan på fredagen för andakt. Vår operasångare Rickard Söderberg sjöng magnifikt. Paret tittade också på den traditionella julkrubban och tände ljus i den vackra blomsterprydda ljushållaren.

Marianne Andersson, Kulturledare


Bilder

Tak över dopfunten i Krämarkapellet

Adventsprydd ljushållare i S:t Petri kyrka

Julkrubban från 1929 på plats. Den första julkrubba som någonsin ställts upp i en svensk kyrka

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel på väg in till andakt i S:t Petri Kyrka

Operasångaren Rickard Söderberg sjöng för prinsparet på första bänkraden i vår vackra kyrka

Nya Klaisorgeln med 7 manualer på plats

Söta Linnea iklädd pepparkaksklänning med nyinköpta vantar

S:t Petris präst Tobias Berg serverar sig glögg och pepparkakor på julmarknaden

Adventstidens kollekt till Act Svenska kyrkans julinsamling 2021 ”Bryt en tradition”

Prästen Tobias Berg på väg ner från predikstolen efter adventspredikan

Ljusprocession med Alexander Ronquist bärande korset. Ljusbärare i bild: Marianne, Göran och Ted

Filip Jönsson skötte tombolan på julmarknaden. Ska guida kyrktornet för vinnaren av den lotten

S:t Petri Kyrka från 1300-talet

Inbjudan