2016

Nedan hittar du 2016 års reportage och album. Välj i innehållsförteckningen eller scrolla ner på sidan. Klicka på en bild för att komma till tillhörande album.

För alla år tryck på huvudsidan Reportage eller föregående år 2015 eller nästa år 2017

Januari -LOGEN SKÅNE nr 570 - Högtidsmöte fredagen den 12 februari 2016

Ordförande Br Åke Sjöstrand hälsade egna och gästande syskon varmt välkomna till högtidsmötet och snart var vi framme vid punkten installation. DM Br Karl-Axel Bengtsson med stab från Logen Kärnan nr 608 och Höganäs nr 634 utförde med glans installationen av logens nya tjänstemän. Vår nya Ordförande Sy Marie Wickström tackade Br DM med stab för väl genomfört arbete.

Vår nya tjänstgörande FDO Br Åke Sjöstrand kallade till altaret de nyss avgångna tjänstemännen Sy Gunnel Hallberg Dahlman, Br Per Dahlman, Sy Eva Sjöstrand och Sy May-Lis Nilsson och avtackade dem med blommor.

FDO Br Åke fortsatte därefter med att dela ut FDO-värdighet till CM-paret Sy Anne-Christine Johansson och Br Thomas Håkansson.

Märken för 25-års medlemskap överlämnades till Sy Gunnel Hallberg Dahlman och Br Per Dahlman.

Till sist överlämnade FDO Br Åke Sjöstrand Ordförandeskålen i silver till logens nya O Sy Marie Wickström, som tackade för förtroendet.

Matsalen var fint dukat för banketten och vi bjöds in till en god middag. Skoglunds enmansorkester spelade upp till dans och stämningen var på topp hela kvällen.

KL Bo Västerstjärna

LOGEN SKÅNE nr 570 - Logemöte fredagen den 11 mars 2016

Ordförande Sy Marie Wickström hälsade 44 syskon varmt välkomna till marsmötet.

På Ordens Väl fördes Sy Gertrud Sjöstrand fram till altaret och blev gratulerad med blommor för sin högtidsdag av Sy Ordförande. Br Kjell Åhlander fick mottaga en F.D.D bom av SLD Br Olle Wickström.

Matsalen stod fint dukad för efterkapitel och maten smakade förträffligt. Buktalerskan hade drabbats av halsont, så vi ägnade oss åt frågesport istället. Svensk geografi på engelska kan vara klurigt. Gruppen hade ett extra stort lotteri som gladde många vinnare.

KL Bo Västerstjärna

LOGEN SKÅNE nr 570 - Logemötet fredagen den 8 april 2016

Vårens sista logemöte och O Sy Marie Wickström kunde hälsa 40 egna logesyskon och 5 gästande varmt välkomna. DD Br Sven Broddesson, Sy Gudrun och Br Krister Fritzon LL 608 samt DKL Br Bo Ljungklint med Sy Helene LL 678.

Till efterkapitlet hade vi bjudit in malmöprofilen Jacques Schultze som med en otrolig svada trollband oss med historier om den gamla begravningsplatsen i Malmö. Han hade också utvikningar som räckte jorden runt och en historia om när Karl den XIV Johans fru landsteg i Skåne. Folket uppmanades att skrika Länge leve drottningen på franska "Vive la Reine! Vive la Reine!" men eftersom de var bönder, skåningar, kunde de inte lära sig detta utan fick istället skrika "Vi vill ha regn! Vi vill ha regn!" vilket låter samma i franska öron och detta gjorde den nya drottningen mycket imponerad.

Påminner om att Logen Skåne nr 570 firar 85 år med högtidsmöte, bankett och dans lördagen den 29 oktober 2016. Antalet deltagare är begränsat till preliminärt 90-100 personer. Mer information kommer.

KL Bo Västerstjärna

LOGEN SKÅNE nr 570 - Utflykt till Österlen den 22 maj 2016

Söndagen den 22 maj samlades cirka 20 logesyskon vid Sveriges största tomatodling. Den finns i Dalköpinge 2:1 belägen strax öster om Trelleborg. Efter att ha iklätt oss skyddskläder, blev vi guidade runt i tomatodlingen, som kändes oändligt stor. Vi fick provsmaka på tomater direkt från plantorna och lära oss att det är stor skillnad på de olika tomatsorterna. De stora kedjorna har köpt in sig på fotbollsplanstora ytor, för att säkerställa sina leveranser, på just de sorterna de vill sälja under eget märke. Personligen blev jag imponerad av Lidls satsning på svenskodlat.

Sedan begav vi oss till Trelleborgs golfrestaurang för att äta en gemensam lunch. Därefter fortsatte vi mätta och belåtna till nästa anhalt som var Borgquistska Hattmuseet. Där vi blev guidade av tre representanter för Föreningen Gamla Trelleborg. En av dem var dessutom släkt med grundaren och hade varit som barn i huset.

Dagen avslutades med kaffe och kaka i det gamla Vattentornet på Stortorget. Sy Marie tackades för en välplanerad dag och vi önskade varandra en trevlig sommar.

KL Bo Västerstjärna

Tjänstemannakonferens i Ljungby den 26-28 augusti 2016

LOGEN SKÅNE nr 570 - Logemöte fredagen den 9 september 2016

Ordförande Sy Marie Wickström hälsade 29 stycken egna syskon varmt välkomna till höstens första logemöte. Mötet inleddes med parentation för vår Logesyster och Hedersmedlem Dagny Widén som lämnade syskonkedjan i augusti. Sy Dagny hade varit medlem sedan 1959. Mötet fortsatte med reception och då fick vi glädjen att välkomna vår nya medlem Ingrid Olsson.

På septembermötet har logen som tradition en kräft- och räkafton, där var och en har med sig sin egen mat. Logen tillhandahåller smör, ost och Pain Riche bröd samt kaffe och kaka.

Grupp tre hade dukat för Efterkapitel och tryckt upp sex små visor att sjunga då vi blev törstiga. Husbandet skötte Br Åke Sjöstrand och vi kunde dansa kvällen lång.

KL Bo Västerstjärna

LOGEN SKÅNE nr 570 - Högtidsmöte och 85-årsjubileum lördagen den 29 oktober 2016

Efter en tids förberedelser, var tiden så inne för Logen Skånes 85-års jubileum. Ordförande Sy Marie Wickström hälsade 40 stycken egna och 46 gästande syskon varmt välkomna till högtidsmötet. Logesalen var välfylld och stämningen hög. Bland gästerna fanns tjänstemän från Storlogen och Distriktslogen. Några gäster var långväga från vårt Norra Distrikt.

Fanparad! Efter många timmars övning under ledning av Br Kjell Åhlander, var stunden inne att visa vad vi lärt oss. Br Jan Friberg ledde intåget med den Svenska fanan och därefter kom Sy Mari Åberg, Br Bo Västerstjärna samt Sy Agneta Västerstjärna. Prologen lästes av Kaplanen Sy Birgit Persson. Gruppen fick en varm applåd efter sitt framförande.

LH Br Åke Netterheim hade besökt arkivet och kunde presentera en utförlig historik från logens födelse fram till nu

Ordens väl inleddes med att vår Hedersmedlem Sy Birgit Ekelund framfördes till altaret och fick av Ordförande Sy Marie mottaga en blombukett, för att hon alltid är en så trogen besökare på våra logemöten.

Uppvaktning framför altaret: DD Br Sven Broddesson gick fram till altaret och överlämnade till Ordförande Sy Marie, en gemensam penninggåva, från logerna inom det södra distriktet. DK Br Bengt Åberg överlämnade Distriktslogens penninggåva. Övriga gratulanter framför altaret var MDER Br Hans-Åke Rytterdahl, MSLER Sverige Br Ulf Alderlöf, SLD19 Sy Ewa Pilhammar, DM19 Sy Connie Grön och FDM19 Br Tore Tellberg. Br Tore lät utbringa ett leve för vår loge.

Ordens väl fortsatte med att gästerna tackade för välkomnandet och såg fram emot en trevlig kväll.

Efter avslutat möte serverades vi en välkomstdrink och minglade i de vackra salongerna, i väntan på kvällens bankett.

Matsalen var fint iordningställd av grupp fyra och borden var försedda med fina vita dukar, som vi har för högtidligare tillfällen. Ordförande Sy Marie hälsade alla välkomna till bords samt utbringade kvällens första skål. CM Br Thomas läste upp alla inkomna lyckönskningstelegram. Menyn bestod av laxtoast till förrätt, helstekt fläskfilé till huvudrätt och glassbomb till dessert. MSLER Br Ulf tackade för den goda maten och taffeln bryts. Borden grupperades om, så att vi skulle kunna dansa till Hasse Skoglunds orkester. Till kaffet serverades en fin specialtårta från Österlen. Allt var så förträffligt fint och stämningen var hög hela kvällen. Speciellt tack till Romelebygdens catering som lagat maten och ställde upp med serveringspersonal.

KL Bo Västerstjärna

LOGEN SKÅNE nr 570 - Logemöte fredagen den 18 november 2016

Saknar text till detta möte. Undersökning pågår.