Vasa Orden av Amerika

En svensk-amerikansk vänskaps och kulturorganisation

Logen Skåne Nr 570 - Malmö, Sweden

2022-02-19

Högtidsmöte Logen Skåne Nr 570 lördagen den 19 februari 2022

Logen Skåne nr 570 - Malmö

Det planerade högtidsmötet den 19 februari med installation av tjänstemännen kunde genomföras helt enligt planerna. Med det vill vi säga ett sista farväl till Coronan och dess restriktioner.


Högtidsmötet var precis som namnet antyder högtidligt i allra högsta grad. Herrarna bar eleganta frackar med svepande rockskört och alla föreskrivna regalier och utsmyckningar. Damerna matchade med sina vackraste långklänningar dessutom fullständigade med gnistrande stenar runt hals och i öron. Det var en fröjd att skåda våra systrar och bröder under mötet i vår fina smyckade logesal.

Många hälsningar och lyckönskningar inkom från både egna och andra logesyskon vilka vår ordförande Br Sivert Alexandersson med glädje mottog och återgäldade.


Vår DD kom till mötet i spetsen för en stab om sammanlagt nio personer. Gästerna var: Sy. Gull-May Åstradsson, DD för LL Skåne Nr 570, från LL631 - Sy.Britt Lantz, VDS i DL20, från LL 631 - Br. Bengt-Arne Åstradsson, FÖM i DL20, från LL 631 - Br. Kenneth Andersson, DD för LL 617, BCM i LL 631 - Sy. Carola Örnhed, VO i LL631 - Br. Roger Larsson, CM i LL631 - Sy. Lisa Larsson, CMA i LL631 - Sy. Lena Andersson, BCMA i LL631 - Br. Gert Lantz, MM i LL631. Ordf. Br. Sivert hälsade alla gäster varmt välkomna och dagens CM Olle Wickström ledsagade dem elegant med van hand till reserverade platser. Även de egna logesyskonen hälsades varmt välkomna.


Förtjänsttecken, utmärkelser och uppvaktningar av olika slag utdelades under traditionsenliga former vid högtidsmötet.


Kulturledaren rapporterade från Amerika och refererade också till pågående OS i Kina med frågan: Är sport kultur? Våra medaljörer kommer iaf länge att leva i våra hjärtan och lämpligt nog inföll Alla hjärtans dag just under veckan. Fåglarna anses bilda par just på Valentindagen. Kulturledaren erinrade om upprinnelsen till Valentin och rekommenderade sällskapet att besöka Valentins kyrka i Rom och samtidigt där pröva sina illgärningar i Sanningens mun. Mer om Valentin finns på hemsidan.


Musiken var noga utvald och någon liten tår kan ha gömt sig i ögonvrån vid ljuständningen, då vi fick lyssna till ”Jag trivs bäst i öppna landskap”. Varje rad i Ulf Lundells visa går rakt in i hjärtat på en äkta skåning.


Banketten samlade oss vid ett vackert dukat långbord. Måltiden bestod av en 3-rätters: Kanapé med Skagenröra och därefter Baconlindad fläskfilé med tillbehör. Som dessert en Mousse med smak av vit choklad dekorerad med färska bär. Vinpaketet bestod av noga utvalda viner.


Traditionsenligt tillägnades kvällens första skål hans Majestät Konungen som är vår ordens högste beskyddare. Måltiden avnjöts i trevligt samspråk varefter vår DD tackade för maten och, med hjälp av Ceremonimästaren, utbringade en skål och ett trefaldigt leve för Logen Skåne och Vasaorden av Amerika. Efter maten serverades kaffe och kaka. För den som var danslysten fanns möjlighet att ta en svängom på dansgolvet till ljuvlig dansmusik.


I sanning och enighet

Marianne Andersson/Kulturledare LL Skåne nr 570


Kulturledarens rapport vid logemötet

Broder Ordförande, Ordenssyskon:

Den gamle filosofen Cicero beskrev kultur som odlandet av intellekt och Kant definierade det som något högre än det naturen själv kan åstadkomma.

Men är sport kultur? Vinter-OS pågår fortfarande i Peking. Antingen man är intresserad eller inte, översköljs vi dygnet runt av rapporter från Kina. Första guldmedaljen kom i puckelpist genom Walter Wallberg, en svensk 21-åring från Bollnäs. Sedan fortsatte guldflödet med Nils van der Poel, Sara Hector, Jonna Sundling med flera i en strid på hundradels sekunder. Som en tidsjämförelse skulle det ta 18 månader att gå till fots längs hela Kinesiska muren. Så mäktig, att det påstås, att man kan se den från månen.

Våra guldmedaljörer i Kina kommer länge att leva i våra hjärtan. Annars kan inget få våra hjärtan att slå som tända ljus och blommor. Det är därför härligt att vi har en dag tillägnad romantiken, nämligen Alla hjärtans dag, Valentindagen, tillika min brors födelsedag, som inträffat i veckan. Varje år spenderar amerikanerna 18 miljarder dollar på gåvor. Kort är den vanligaste presenten. Chokladhjärtan tillverkas varje år i sådan mängd, att alla människor i hela världen skulle kunna få vardera minst ett.

Fåglarna anses bilda par just på Valentindagen.

Gamen, den känslokalle asätaren, har hjärtat på rätta stället. Grågamarna håller ihop hela livet och delar lika på familjesysslorna. Flörtande utanför relationen leder till slagsmål, inte bara med partnern utan hela flocken går skoningslöst åt missdådaren. Danmark har Knölsvanen som sin nationalsymbol. Svanar är kända för sitt livslånga partnerskap. Enligt legenden lever svanen stum hela sitt liv, för att i dödsögonblicket brista ut i en hjärtskärande vacker svanesång inför sin partner. Bävern är ett hårt arbetande djur som bygger dammar och annat som är bra för vårt ekosystem. Den behagfulla europeiska bävern är hängiven sin familj livet ut, men den otrevlige kusinen i Amerika byter partner lite hursomhelst. Amerikas nationalsymbol Havsörnen är ett levande exempel på, att det kan fungera med långdistansförhållanden. Den lever ständigt ensam, men återvänder kort tid per år, omkring Valentindagen, för att återförenas med sin partner på samma plats i samma näste.

Helgonet Valentin, som har namnsdag i almanackan den 14 februari, levde i antikens Rom, och blev halshuggen på grund av sin vägran att avsäga sig sin tro. Han var den som skrev det allra första Valentinkortet. Det lämnades till fångvaktarens dotter inför Valentins martyrdöd. På mina resor till Rom besöker jag gärna kyrkan Santa Maria in Cosmedin, där man kan beskåda helgonet Valentins kranium sparat sedan hans död år 286 e.Kr. Utanför kyrkan ringlar ständigt en rad människor för att stoppa in sin arm i Bocca della Verità, dvs ”Sanningens mun”, som är ett jättelikt marmoransikte med kraftig munhåla inmurat i kyrkoväggen. Den som begått synd mister hela armen och blir således en enarmad bandit. Ett måste att pröva om man besöker Rom.

Fått mail från SLKL Syster Maureen Bengtsson i Logen Småland nr 518. Man planerar sitt 75-årsjubileum i april och hälsar oss hjärtligt välkomna att fira med dem.

Våra vänloger på andra sidan Atlanten, Monitor Lodge nr 218 och Linde Lodge nr 492 kämpar också med Corona. De berättar att sammankomster sker via Zoom, men ser fram emot, att Grand Lodge Convention i Philadelphia kan gå av stapeln i juli som planerat. Glädjande konstaterar vi, att man ständigt tränar på svenska seder och plockar in svenska ord och uttryck i sina rapporter. Det värmer våra svenska hjärtan.

Marianne Andersson, Kulturledare


Sy Marianne Anderssons bilder:

Välkommet besök från LL631, från vänster Br.Gert Lantz, Br.Kenneth Andersson, Sy.Britt Lantz, Sy.Gull-May Åstradsson, Sy.Carola Örnhed, Br.Roger Larsson och Br.Bengt-Arne Åstradsson

Roligaste historierna berättade Ordf. Br. Sivert Alexandersson för systrarna DD Gull-May Åstradsson och KL Marianne Andersson

Br.Georg Nilsson och Sy.Lena Andersson förgyllde festen med sin närvaro

En bukett från Österlen: Br.Kenneth, Sy.Lisa, Sy.Lena, Br.Roger, Sy.Britt, Br.Gert, Sy.Carola, Sy.Gull-May och Br.Bengt-Arne

Br.Gert Lantz och Sy.Sigrid Häggström hade en trevlig kväll

Förtjusande Sy.Carola har fått en charmerande bordskavaljer Br.Olle

Sy.Christa Bengtsson & Br.Roger Larsson låter sig väl smaka av desserten

Sy.Marie Wickström, vackert klädd i kärlekens färg kompletterade veckans födelsedagsbarn Br.Kenneth Andersson

Skål på dig också, Sy.Britt Lantz & Br.Bengt-Arne Åstradsson

Kvällens eminente CM Br.Thomas dinerar med eleganta Sy.Lisa Larsson

En stilla flirt bakom tulpanen av Sy. Ann-Christine och Br.Nils

Våra vackra blomsterflickor, Sy.Maj-Britt och Sy.Ann-Mari Nilsson bar tillbörliga blomsterklänningar.

Sy.Lena bar kvällen till ära silverlamé och Sy.Kerstin kontrade med spetsbroderier av finaste slag.

Kallelsen