Vasa Orden av Amerika

En svensk-amerikansk vänskaps och kulturorganisation

Logen Skåne Nr 570 - Malmö, Sweden

2022-03-11

Logemöte Logen Skåne Nr 570 fredagen den 11 mars 2022

Logen Skåne nr 570 - Malmö

Vi samlades i glad förväntan över vår marsträff på Siriusordens lokaler i Malmö. Något kort inpå förra mötet och dessutom hade en och annan laga förfall av olika anledningar, vilket innebar att vi blev ett mindre antal än vanligt.

Vi tågade taktfast in i salen till The Prince of Denmark's March/Trumpet Voluntary. Vår ordförande Br.Sivert Alexandersson trollade och lyckades med sin magi göra vårt möte precis lika högtidligt och trevligt som alltid. Vi installerade under ceremoniella former BCM Kent Fransson och BCMA Eva Fransson. Vår Kaplan Sy.Lena Ovelius Bergman gav med sin ljuva stämma råd och förmaningar för syskonens efterlevnad. Sy.May-Lis Nilsson förärades välförtjänta märken och regalier. Kulturledarens rapport innefattade förhoppningar om hälsa och ljusare tider samt redogörelse från våra vänloger i Amerika (se särskilt avsnitt). Vår alltid förträfflige Br.Olle Wickström, som för dagen agerade Ceremonimästare, höll sitt vakande öga över oss, så att allt fungerade oklanderligt. Vi dansade ut för vidare festiviteter till Perras Vårlåt med Orsa Spelmän.

Kvällens mat överskuggade med råge tidigare smaksensationer, så vi lät oss väl smaka. Bordsplaceringen var slumpartad i så motto, att man fick välja ett foto på en person som man ville föreställa under kvällens lopp. Det förekom både presidenter och filmstjärnor. Tyvärr tog förvandlingen slut kl 24.00 och vi återgick då till vårt gamla jag. Lotteriet var väl tilltaget med vänligt skänkta priser och inköpta olika Californiska Viner, som förhoppningsvis ska passa smaklökarna på vinnarna.

Kvällens föredrag bestod av en film från Vasa-arkivet i Bishop Hill. Kulturledare Sy.Marianne Andersson inledde med en Power Point-visning om dess svenska historia och berättelsen om predikanten Erik Janssons korta men intensiva liv, kryddat med sidoutflykter till Missippifloden, Chicago och TV:s Allt om Sverige. Några av ledamöterna hade besökt Bishop Hill och berättade efteråt livfullt om sina upplevelser. Sy.Lilian Alexandersson hade lyckats transportera sin jättestora rullgardin i sin jättelilla bil som visningsskärm till föreställningen. Det var kvällens bedrift och värt en jättestor eloge.

Kvällen fortsatte under gemyt – en och annan möjligen med en Whisky under västen eller kanske Reseledarens Recept på fifty/fifty Whisky/Baileys. Framåt natten skildes vi med förhoppning om ett snart återseende.

I sanning och enighet

Marianne Andersson/Kulturledare LL Skåne nr 570


Kulturledarens rapport vid logemötet

Broder Ordförande, Ordenssyskon:

Det är alltid med glädje vi samlas i denna vackra sal. En ovanlig vinter har passerat och vi är lite till mans deprimerade. Men – i denna månad, den 20 mars klockan 16:32, infaller vårdagjämningen – och med den säger vi farväl till Kung Bore. Vårdagjämningen liksom höstdagjämningen i september är årstidernas hörnstenar. Det är dygnet då natt och dag är lika långa och solen står exakt rakt över ekvatorn. Nu blir det ljusare kvällar, löven slår ut och fåglarna börjar sjunga. Och bäst av allt: våra depressioner blir som bortblåsta. Det kan vi vara överens om.

Monitor Lodge 218 sliter fortfarande med Corona-restriktioner och håller sina möten per ZOOM, men tror sig kunna fira sitt 110-årsjubileum den 9 april ”in person gathering”. Man fortsätter idogt hänvisa till vår svenska hemsida för svenskträning. Glädjande nog berättar man om Miss Selma Lagerlöf och hennes första bok: Gösta Berlings saga, som filmatiserades 1974 och var Greta Garbos genombrott. Möjlighet att se filmen finns, om ni går in på vår hemsida där adressen läggs in. (https://www.dailymotion.com/video/x23g2s4) En svart/vit stumfilm, ett 100 år gammalt romantiskt drama om kavaljererna på Ekeby vid Lövens långa sjö, som underhåller er i 3 timmar och 3 minuter inklusive reklamen, som har både ljud och färg. Erinrar om Kulturledarens inlägg om Fröken Selma den 11 december föregående år.

Linde Lodge no 492 planerar in ett marsmöte om den svenska majblomman. Om Beda Hallberg som blev världskändis när hon 1907 introducerade majblomman för tuberkulossjuka barn. Årets majblomma är gräddvit med en gul prick i mitten. Den är formgiven av Oskar Björklund som är 10 år och kommer från Spånga. Så här förklarar Oskar själv hur han tänkte när han designade blomman:

– Jag tänkte bara på ett stekt ägg när jag gjorde den! Sedan kom vi på att ägg påminner om Majblomman. Majblomman är som ett skyddande skal för barn som behöver det. Slutar med en uppmaning till oss alla, det som man inte kunnat göra under 2 års pandemi: Köp en majblomma!

Marianne Andersson, Kulturledare


Mariannes bilder

Br.Sivert Alexandersson (alias President John F. Kennedy) med 3 filmstjärnor: Sy.Eva Fransson, Sy.Marie Wickström och Sy.May-Lis Nilsson

Ett gemytligt sällskap vid kaffebordet: Sy.Christa Bengtsson, Br.Olle Wickström, Sy.Elisabeth Västerstjärna, Sy.Lilian Alexandersson och Br.Georg Nilsson (alias President Ronald Reagan)

Turbordet i väntan på vinst i lottdragningen: Sy.Birgit Persson, Sy.Ann-Mari Nilsson, Br.Kent Fransson, Sy.Lena Ovelius Bergman och Br.Evert Bengtsson

Vårt förtjusande lottsäljarpar: Sy.Eva Fransson och Sy.Elisabeth Västerstjärna

Bilder från Kulturledarens föredrag

Bishop Hill sedd från nordsidan 1855. Målning av Olof Krans 1911

Tavla föreställande det kooperativa arbetet i Bishop Hill.

Erik Janssons (1808-1850) grav i Bishop Hill

Klocktornet i Bishop Hill

Diversehandeln i Bishop Hill

Årets deltagare i Allt om Sverige

Filmen om Vasa-arkivet i Bishop Hill

Kallelsen