Vasa Orden av Amerika

En svensk-amerikansk vänskaps och kulturorganisation

Logen Skåne Nr 570 - Malmö, Sweden

2022-11-27

Logen Skåne Nr 570

Kyrksöndag 2022

Glad Advent! Vasas kyrksöndag den 27 november 2022 hölls i Malmös äldsta och största kyrka S:t Petri mitt i Malmö. På den högtidliga högmässan 1:a söndagen i advent var många präster samlade, Tobias Berg, Ewa-Sofia Gudmundsson, Mathilde Karlgren och Maya Salmon, diakon Eva Blomdell och sist men inte minst Malmös kyrkoherde Gunilla Hallonsten. Adventsmusik framfördes av körer, organister och brasskvintett under ledning av Carl Adam Landström. Vi möttes inte bara av hälsningen ”Glad Advent” utan också av ”Gott Nytt År”, då ett nytt kyrkoår inleddes. Besöksantalet närmade sig 600 personer, vilket är det högsta antal kyrkan får ta emot. Lyckligtvis behövdes inga personer avvisas, utan alla kunde delta i denna högtidsdag.

Organisten Carl Adam Landström, f.d. reseledarkollega med Kulturledaren, var den största drivkraften bakom den nya berömda Klaisorgeln, som byggdes i Petrikyrkan 2019. Han musicerade som aldrig förr. Gudstjänsten inleddes med: Bereden väg för Herran, den mest spelade psalmen på första Advent samt ”Hosianna, Davids Son”. Bibeltexterna handlar om glädje och fest i Jerusalem. Undertecknad delade ut nattvarden tillsammans med kyrkoherden Gunilla Hallonsten. I vanliga fall doppas brödet i vinkalken, men idag tog första personen, till min förskräckelse, kalken ifrån mig och drack en stor klunk av vinet ur bägaren! Alla döpta är välkomna att ta emot brödet och vinet.

Varje onsdag kl 12.10 serveras lunchmusik på orgeln i S:t Petri kyrka för den som har en kvart över, ofta med Carl Adam bakom klaviaturen. Kan tillägga, att Carl-Adam var en stor tillgång på våra sammankomster på reseföretaget, när han klämde i med sina boggie-woggie-låtar. Sjunga kan han också! Klaisorgeln ska ses över 9-15 januari, då är kyrkan stängd.

Efter högmässan inbjöds till sedvanlig julmarknad i S:t Petri Kammare mitt emot. Adventmys med kaffe och glögg, saffranskrans och pepparkakor, julpyssel, handarbeten, adventskalendrar och lotterier med finfina vinster. Årets julklapp, hemstickat, fanns i stor mängd. Dagens kollekt, som bestod av ett berg av skänkta pengar i håven samt julmarknadens behållning går till Act Svenska kyrkans julinsamling 2022 ”Bryt en tradition” - för varje människas rätt till ett värdigt liv. Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan mot orättvisor och förtryckande strukturer som ligger till grund för våld och övergrepp. Det är tid att bryta skadliga traditioner och arbeta för alla flickors rätt till ett värdigt liv. En av tre flickor utsätts för våld under sitt liv – för att de är just flickor.

Vasas Julbord på Rådhuskällaren gav inte stor respons inom LL570, de attraktiva platserna fick istället bemannas av bekantskapskretsen. Ingenting saknades på julbordet denna första advent 2022.

I sanning och enighet

Marianne Andersson

Kulturledare LL 570 Skåne


Malmös kyrkoherde Gunilla Hallonsten (th) och präst Ewa-Sofia Gudmundsson tjänstgjorde under adventsmässan

Gunilla Hallonsten i all sin prakt monterar ”myggan” inför predikan

S:t Petris tjänstgörande präster, Mathilde Karlgren, Maya Salmon och Tobias Berg intill ”blåsarna”

Den mäktiga Altartavlan består av målningar föreställande Nattvarden och Korsfästelsen samt de båda bibliska figurerna Moses med stentavlorna (tv) och Johannes Döparen med kors

Petri Sångare sjöng stämningsfullt från altaret under ledning av Karin Oldgren

Årets julkrubba i S:t Petri Kyrka

Julmarknaden i S:t Petri Kammare var välbesökt av både gammal och ung

Vi bjöds glögg och pepparkakor, kaffe med saffranskrans och annat smått och gott

Kallelsen