Vasa Orden av Amerika

En svensk-amerikansk vänskaps och kulturorganisation

Logen Skåne Nr 570 - Malmö, Sweden

Menysida för reportage och album år 2018

För alla år tryck på menysida Reportage, tillbaka till år 2017 nästa år 2019.

LOGEN SKÅNE nr 570 - januari 2018

Logemöte fredagen den 12 januari 2018

Nytt år och vi fick nöjet att inviga två nya medlemmar i gemenskapen. Det ger oss hopp om framtiden för vår loge!

DD Gull-May ledde årsmötesförhandlingarna som avklarades lätt tack vare att alla handlingarna var utskickade före mötet.

Därefter fortsatte Gull-May med slutnomineringen och val av tjänstemän för 2018.

Vid efterkapitlet serverades vi en välsmakande Gulaschgryta med tillbehör.

Kvällens föreläsare Ulf R Johansson höll ett intressant föredrag, i ämnet Fritjof Nilsson Piraten och Sten Broman. Vi tackade med en varm applåd och därefter inleddes lotteridragningen i gruppens lotteri. Kladdkakan som serverades till kaffet var också mycket god.

KL Bo Västerstjärna

LOGEN Nybyggarna Nr 698 - februari 2018

Högtidsmöte lördagen den 3 februari 2018 i Ängelholm

LOGEN SKÅNE nr 570 - februari 2018

Högtidsmöte lördagen den 10 februari 2018

Ordförande Sy Marie Wickström hälsade egna och gästande syskon varmt välkomna. DD Gull-May Åstradsson med stab från Logen Tomelilla, installerade våra tjänstemän för den nya terminen, i enlighet med den nya ritualen. O Sy Marie tackade staben för ett väl utfört arbete. Alla var nöjda med den nya ritualen, även om det finns detaljer att tänka på. Skall det vara musik under delar av installationen, så kan inte Musikmästaren lämna sin plats.

Matsalen stod fint uppdukad och vi serverades Italiensk Serranoskinka med gallia och honungsmelon tomater och oliver till förrätt. Som huvudrätt serverades Laxfilé och till dessert en Skogsbärsparfait med vispad grädde och björnbär. Borden grupperades om inför dansen och Birgitta och Åke Netterheim bjöd på en god tårta med anledning av deras femte högtidsmöte. Logens nya band spelade upp till dans och dansgolvet förblev välbesökt ända till efter midnatt, med ett kort uppehåll för lottdragning.

KL Bo Västerstjärna

LOGEN SKÅNE nr 570 - mars 2018

Logemöte fredagen den 9 mars 2018

Utomhus är det fortfarande vinter och vi längtar till våren. Då känns det trevligt att komma in i vasa gemenskapens värme.

Ordförande Sy Marie Wickström hälsade egna och gästande syskon varmt välkomna till mars månads möte. Sy Britt-Marie Fihnn avtackades med en stor och vacker blomsterbukett för sin tid som logens Finanssekreterare. Under Kontakt Amerika berättade jag om ett nyhetsbrev från Linde Lodge i Milwaukee.

Efter mötet väntade en välsmakande middag med helstekt fläskytterfilé, svampsås och tillbehör. Som vegetarian kan jag klart inte avgöra smaken på fläskfilén, men jag får alltid ett fullgott/bättre alternativ.

Efter maten berättade Elisabeth Tyler om sin resa som ensamseglare i Medelhavet. En fantastisk kvinna som inget är omöjligt för.

Kvällen avslutades med gruppens lotteri och medlemslotteriet.


KL Bo Västerstjärna

ER-möte i Ljungby - mars 2018

Den 10-11 mars 2018

LOGEN SKÅNE nr 570 - april 2018

Logemöte fredagen den 13 april 2018

Ordförande Sy Marie Wickström hälsade egna och gästande syskon varmt välkomna till vårterminens sista logemöte. Förslag förelåg om ändring på vissa poster, vilket godkändes av mötet. DD Sy Gull-May Åstradsson installerade därefter Sy Agneta Västerstjärna som BPS och Sy Lena Friberg som BK. Under Kontakt Amerika läste Br KL valda delar ur första kapitlet av boken “Minnen af Öfverste H. Mattson”.


Matsalen var iordningställd av grupp 1, som denna gången bestod av en broder och tre systrar samt en liten medföljande flicka Nathalie på ett år. Borden dekorerades med godis och girlanger. Bordsplaceringen utgick också från godistemat.

Menyn bestod av citronstekt kycklingfilé med portvinsstuvade champinjoner och stekt kulpotatis samt grönsaker.

Kvällens föreläsare var Maria Schäfer och hon föreläste på temat sömn. Maria är legitimerad fysioterapeut och väl insatt i sitt ämne. Sömn är ett intressant ämne som berör oss alla och vi tackade med en varm applåd.

Gruppen hade dragning i varulotteriet och Sy Ann-Christine och Br Thomas hade dragning i medlemslotteriet. Många var nu glada vinnare och kvällen gick mot sitt slut. Vi önskade varandra en varm och skön sommar samt ett gott återseende i september, om inte förr.


KL Bo Västerstjärna

Logen Kärnan Nr 608 - april 2018

Högtidsmöte med 80-årsjubileum lördagen den 21 april 2018

Distriktslogen Södra Sverige Nr 20 - augusti 2018

Tjänstemannakonferens i Ljungby den 25-26 augusti 2018.

Här samlas tjänstemän från olika loger inom vårt Distrikt, för att få utbildning och lära känna varandra.

LOGEN SKÅNE nr 570 - september 2018

Logemöte fredagen den 14 september 2018

Det känns trevligt att loge säsongen är igång igen och vi samlades till möte i vår anrika lokal i Malmö.

Sy Britt-Marie Fihnn som jubilerade under sommaren och blev framförd till altaret för att mottaga logens gratulationer.

Där överlämnades en blomstercheck av Ordförande Sy Marie. Tacktal och varma applåder följde därefter.

Nomineringskommittén rapporterade att de hade börjat sitt arbete och att det ser positivt ut, även om det finns några vakanser.

Kulturledarens rapport handlade om Tjänstemannakonferensen i Ljungby samt olika arrangemang som varit under sommaren.

Efterkapitlet var Räk- och Kräftafton, eller vad du vill äta. Det har blivit en uppskattad tradition att göra så på septembermötet.

Stämningen var på topp och vishäften fanns till hands för alla.

Sedvanliga dragningar gjordes i gruppens lotteri och medlemslotteriet. Oj, jag har ju inte skrapat min vinstlott än, kanske blir det …..

På tal om kräftskiva, så såg jag ett inlägg från en släkting i Minneapolis Minnesota som var på Kräftskiva på ASI American Swedish Institute i Minneapolis. De hade jättetrevligt och sjöng visor på svenska, men visste inte vad de sjöng. Får se om jag får tillfälle att översätta till henne en gång.


KL Bo Västerstjärna


Logen Westervik Nr 679 - september 2018

Besök på deras logemöte fredagen den 21 september 2018. På bilden nedan syns en Gästloge. Tryck på bilden för att komma till album.

Logen Blå Jungfrun Nr 749 - september 2018

Besök på deras logemöte lördagen den 22 september 2018

Begravning Gertrud Sjöstrand den 10 oktober 2018

Många ordenssyskon mötte upp för att bilda en syskonkedja och ta farväl av vår logesyster Gertrud Sjöstrand.

LOGEN SKÅNE nr 570 - oktober 2018

Logemöte lördagen den 13 oktober 2018

Oktober månad och utanför var det ännu sommarvarmt, även om löven börjat skifta färg.

I logesalen kunde Ordförande Sy Marie Wickström hälsa 20-talet egna syskon varmt välkomna.

Logesalen iordningställdes för parentation för vår nyss avlidna logesyster Gertrud Sjöstrand.

Ordförande Sy Marie höll ett tal till hennes minne och Kaplan Sy Birgit läste en vacker dikt.

Dagarna innan var ett 10-tal ordenssyskon närvarande vid begravningen i Nevishögs kyrka och bildade en syskonkedja med ledning av Ordförande Sy Marie.

Kulturledarens rapport handlade bland annat om ett nyhetsbrev från Linde Lodge Nr 492.

Traditionsenligt har vi ett extra fint efterkapitel i oktober. Borden var vackert dukade och logens egen orkester Tomboz spelade lågmält medan vi serverades den goda maten. Förrätten var gruppens egen (läs Marie), en smörgås med ägg och sill. Huvudrätten var helstekt fläskytterfilé med ädelostsås, blancherade grönsaker och potatis. Desserten hade också gruppen (läs Marie) ordnat och det var en citronfromage med vispad grädde.

Orkestern höjde volymen och dansgolvet intogs snabbt av dansanta logesyskon. Efter en stund gjordes avbrott för lottdragningen i gruppens lotteri. Vinsterna var extra många denna kvällen så vi var många som fick gå fram och hämta en vinst. Nu serverades vi ännu en dessert som var en blåbärspaj med vispgrädde. Sy Ann-Christine och Br Thomas förrättade dragningen i medlemslotteriet och så fick vi ytterligare nöjda logesyskon. Orkestern spelade ännu en liten stund innan det var dags att avsluta kvällen.

Tack för all den goda maten och trevliga stämningen.


KL Bo Västerstjärna

LOGEN SKÅNE nr 570 - november 2018

Logemöte fredagen den 9 november 2018

Så var tiden inne för november månads logemöte i vår fina Ordenslokal hos Odd Fellow i Malmö. Dagen var speciell eftersom vi hade många inbjudna gäster som visat intresse för vår Orden.

Till logemötet kunde Ordförande Sy Marie Wickström hälsa 25 egna och 10 gästande syskon varmt välkomna. De gästande syskonen var SLD Br Ulf och Sy Ingegerd Alderlöf LL 630, DKL Br Bo och Sy Heléne Ljungklint LL 631, DD Sy Gull-May och Br Bengt-Arne Åstradsson LL 631, Ordf Br Ulf och Sy Ingalill Nyberg LL 749, Sy Marianne Fransson och Br Bengt Knöös LL 747.

Kulturledarens rapport handlade bland annat om den KL-träff som DKL Br Bo Ljungklint hade inbjudit till den 16 november.

Logemötet avslutades enligt ritual. Vi satt kvar i logesalen med vår regalier på och CM-paret hämtade in de inbjudna gästerna från förrummet. PS Br Olle Wickström, informerade gästerna om vår Orden och om vad de såg i logesalen. Till tonerna av Tchaikovskys Nötknäpparen ledde CM-paret uttåget ur logesalen och till samma toner intågade vi till matsalen.

Borden i matsalen var vackert dukade och temat var nötter. Nötter fanns som tur var inte i maten, vilket de allergiska var tacksamma för. Nötter fanns även som tankenötter i våra tilldelade placeringskort och det skall erkännas att svaren var väl dolda.

Menyn bestod av schnitzel med hemlagad bearnaisesås, stekt potatis och varma grönsaker. En bar kopp kaffe innan föredraget och senare en kopp kaffe med en god kaka.

Föredragshållaren Ulf R Johansson kåserade om “Malmös sista pirat” - en osannolik historia. Vår kåsör fick tekniken emot sig då filmen först envisades med att visas upp och ner. Sen ville inte filmljudet gå igång och så var det mikrofonen som knastrade. Tekniken blev lagd åt sidan, ljuset tändes, Ulf höjde rösten och kåseriet slutfördes. En varm applåd och Sy Marie överlämnade en gåva till Ulf R Johansson. Enligt tidigare planer skulle nöjesjournalisten Christer Borg underhållit oss ikväll, men sjukdom och till sist hans dödsfall gjorde att vännen Ulf R Johansson ställde upp som ersättare.

Lotteriet med extra många vinster hade dragning och därefter var det dragning i medlemslotteriet.

Stämningen var i topp och det kändes som att våra gäster uppskattade kvällen. Förhoppningen är givetvis att vi får in nya medlemmar.

KL Bo Västerstjärna

LOGEN SKÅNE nr 570 - december 2018

Logemöte lördagen den 8 december 2018

Till jullogen kunde Ordförande Sy Marie Wickström hälsa 24 egna och 4 gästande syskon varmt välkomna. De gästande syskonen var vår DD Sy Gull-May och Br Bengt-Arne Åstradsson, Sy Ann och Br Jan-Anders Ingvarsson, alla från Tomelilla Nr 631.

Kulturledarens rapport handlade om ett nyhetsbrev som kommit från Linde Lodge Nr 492. Till vår stora glädje kom det en jul och nyårshälsning från logen i brevlådan också, men det visste vi inte på logemötet.

Undertecknad Kulturledare hade firat sitt eget 65-årsjubileum sedan förra logemötet och blev uppkallad till altaret av Sy Ordförande. Br Bo fick mottaga logens gratulationer och en vacker blombukett. Stort Tack!

Br Conny Fihnn hade förberett med glögg och pepparkakor, så det doftade gott när vi kom ut från logesalen. Kvällens gäster som var 10 stycken och några logesyskon fanns också på plats. Alla lät sig väl smaka av den goda glöggen och pepparkakorna, medan vi minglade i väntan på julbordet.

I matsalen var det fint dukat och Romelebygdens stora julbord var placerat i mitten av lokalen.

Logebandet spelade julmusik i bakgrunden tills allsången med gruppens julsånger började.

Sy Elisabeth Västerstjärna, flankerad av två av sina barn, läste ”Tomten av Viktor Rydberg” och tackades med en varm applåd.

Gruppens lotteri med många fina vinster hade dragning och därefter var det avslutningsdragning i medlemslotteriet. Högvinsten tillföll Sy Ann-Christine Johansson.

Logens 100-åring Sy Birgit Ekelund uppvaktades med en blomma av O Sy Marie Wickström.

Sy Birgit tackade hela logen för gratulationerna på hennes högtidsdag.

Stämningen var god och det kändes som att alla uppskattade kvällen.

KL Bo Västerstjärna